Tallenes tale

I snart to måneder har jeg gått gjennom tilfeller, sett på analyser og regnet ut “prognoser” spesifikt for de aller fleste kommunene her til lands. Jeg har også vært med på å lage løsninger som registrerer og setter tallene i system for svenskene, slik at de kan se hvilke bydeler f.eks i Stockholm som er hardest rammet. Så langt kan jeg “heldigvis” si at jeg har hatt rett i det aller meste, bortsett fra de aller største unntakene, som for eksempel Frosta. Ei lita bygd i Trøndelag som raskt fikk påvist over 20 tilfeller. Grensene ble fysisk stengt og hele kommunen var i en rød sone.

Men her er spørsmålet enkelt. Hvor stor er sjansen for at vi unngår dette, alle andre steder? 

Vel, svaret vet vi allerede. Det er for sent. Vi har ikke klart å unngå det. Viruset gjør ikke forskjell på nordmenn og italienere.

I skrivende stund registrerer Frankrike det største antallet døde på ett døgn: 1417

Ser man til Oslo, sier FHI i en rapport at Oslo nærmer seg fase 3, per 7. april 2020. Jeg vil si at det fortsatt er et stykke igjen. Dette er jeg faktisk helt sikker på.

FHI sier nemlig i samme rapport at forskjellige regioner i Norge er i ulike faser av utbruddet. Her trekker de av en eller annen grunn Møre og Romsdal ut av hatten, uten at nordlige deler av Vestland blir nevnt (tidligere Sogn og Fjordane). Heller ikke Trøndelag blir nevnt, som “bare” ser ut til å ha en viss økning i spredningen i områdene rundt Trondheimsfjorden, eller nordlige deler av Innlandet, hvor flere kommuner ikke har registrert et eneste tilfelle (7. april).

For å gjøre dette veldig, veldig enkelt: Jo færre innbyggere, desto færre er smittet. Logisk. Norge har rundt fem millioner innbyggere, mens Sverige som det er naturlig å sammenligne oss med, har dobbelt så mange. Å bruker man tallene som vi faktisk har, ser man at Norge har langt flere smittetilfeller enn våre naboer per innbygger. For Sverige sin del, er det i all hovedsak Stockholm og de største byene som trekker opp tallene. Tall som øker, hvor mørketallene kommer mer og mer til syne.

Stille før stormen

Jeg tror dette er et “stille før stormen”-øyeblikk. Våre største byer som Bergen, Oslo, Stockholm og København “raser utfor”, mens vi ser på.

Allerede den 20. april skal barnehagene åpne. Det vil gi barn muligheten til å møte andre barn, som kanskje er smittet. Deretter tar de med seg denne smitten hjem til familien. Koronaviruset kan sitte på forskjellige overflater i flere døgn. Smittekildene er mange, å det vil ikke være mulig å overholde godt smittevern med barn i så ung alder.

Den 27. april skal elever fra 1. klasse til 4. klasse tilbake på skolen. Samme regla som over.

Samme vil regjeringen åpne videregående skole for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2, dersom det kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Så først her kommer det inn “dersom det kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte”.

Dersom disse tiltakene blir gjennomført, vil vi få hundrevis om ikke tusenvis av sykehusinnleggelser landet rundt. Sykehusene blir fulle på svært kort tid. Jeg vil tro det var en grunn til at vi stengte ned samfunnet i første omgang.

Share.

About Author

Leave A Reply