Stormfull sommer med høye temperaturer

Norge kan få en sommer med litt av alt

AccuWeathers meteorologer ga ut sin årlige sommerprognose for været i Europa denne uken, og tegner et bilde av hva vi har i vente på værfronten sommeren 2020. AccuWeather består av et team med internasjonale prognoser, ledet av seniormeteorolog Jason Nicholls. De har jobbet hardt for å analysere værmønstre over hele Europa for den kommende sommer-sesongen. Nicholls har vært med i AccuWeather i over 26 år og har fokusert på værmeldinger i Europa de siste to tiårene. Sommeren begynner offisielt i Europa den 20. juni, og for noen vil sommeren bringe intens varme, mens andre vil kjenne på risikoen for å oppleve ekstremt uvær.

Med andre ord, så går Europa nok en gang en stormfull sommer i møte som vil fortsette rekken med alvorlige naturkatastrofer.

Sommerprognose for Europa. Kilde. AccuWeather.com

Vestlandet, Trøndelagskysten og Storbritannia

En stormfull sommer i vente for Storbritannia og Irland i tillegg til Vestlandet og Trøndelag. Meteorolog Tyler Roys sier at de fleste stormsystemer som kommer gjennom vil bringe perioder med kraftig regn, hovedsaklig over den nordlige halvdelen av Irland og nordvestlige deler av Skottland. Byger med regn vil også feie inn over vestlige deler av Norge, men vil miste en del damp på vei østover, slik at områdene Østafjells og lengre inn i Skandinavia vil være skjermet for mye av nedbøren som kommer fra vest.

I 2019 nådde enkelte steder som f.eks Cambridge i Storbritannia 38.7 grader. I London ble det målt 37,8. Det ser ikke ut til at Storbritannia når så høyt dette året, men for Skandinavia sin del kan det fort ryke varmerekorder flere steder.

Gjør som over 1000 andre: Følg Vær og uvær på Facebook

Østafjells, Trøndelag, Nord-Norge, Sverige og Finland

Med unntak fra Østlandet og Trøndelag, ser det ut til at det blir stort sett rolig og pent vær i store deler av Skandinavia. Temperaturer over normalen ventes riktignok, i tillegg til nedbør litt under det normale. Trolig vil også en del hetebølger i Øst- og Sør-Europa trekke nordover mot Skandinavia, som vipper gradestokken over 30-tallet noen ganger gjennom sommeren. Selv om mange ønsker seg varmt og fint vær med lite nedbør, kan dette også være oppskriften på en katastrofe. Skogbranner var en stor trussel i 2018, særlig for Sverige sin del. Med været som nå er ventet, er det mye som tyder på at det blir en reprise i 2020. Det er i Sverige og Finland det vil være høyest risiko med tanke på branner, da i siste halvdel av sommersesongen og utover høsten.

Danmark og Sentral-Europa

Danskene skal også få oppleve varmt vær. Sammen med nordlige deler av Frankrike, gjennom Danmark/Sverige og Nord-Tyskland til nordlige deler av Polen, utgjør dette et område som er særlig utsatt for tornadoer, kraftige tordenstormer, hagl, skadelige vindkast og flom som følge av kraftige regnskyll. Hovedtyngden av det verste uværet er ventet å komme fra juli og utover høsten. Det kan fort komme en månedsnedbør på én dag, som vil sørge for katastrofale flommer flere steder.

Share.

About Author

Leave A Reply