Kan bli store ødeleggelser

Treffer Azorene om få dager

Orkanen Lorenzo er i skrivende stund en kategori-4 orkan som har bevegd seg gradvis inn i veldig gunstige orkan-forhold med lite vindmotstand og temperaturer mellom 25 og 29 grader. Lorenzo er ventet å bli en kategori 3 på fredag, 27. september.

Angra do Heroísmo

Den portugisiske øygruppa Azorene ligger “midt i veien” for orkanen. Innbyggerne i den portugisiske byen Angra do Heroísmo på øya Terceira, som forøvrig står på UNESCOs verdensarvliste, forbereder seg nå på at den verste stormen i manns minne skal treffe byen og øygruppa. Byen har ca. 35 000 innbyggere.

Kilde: NOAA

Når det gjelder prognosene etter at orkanen har truffet Azorene, med en vindhastighet på over 50 m/s, er disse fortsatt en del usikre. Det finnes flere “paths”, eller veier som orkanen kan ta på sin ferd videre mot Europa. Den vil gradvis svekkes i det den går nordover, men vil allikevel kunne treffe land i Europa med vindhastigheter som tilsvarer en orkan.

Kart: Windy. Grafikk: Stian Tørstad

Den mest sannsynlige ruten er per dags dato rute nr 1, som tilsier at orkanen vil treffe Island. Rute 2 er en litt tregere rute, hvor orkanen vil miste både ytterligere hastighet og styrke før Færøyene får kjenne på naturkreftene. Dette alternativet vil trolig gi Norge en del nedbør. Alternativ 3 er en rute hvor orkanen feier med seg kyststrøk i Storbritannia før den setter kursen mot Norge. Her vil Norge få en liten høststorm på begynnelsen av oktober.

Følg på Facebook: 

Severe Weather Europe

Severe Weather Scandinavia

Del videre med venner: 

Leave A Reply