Nå er det snart for sent

Nå er det snart for sent – Verden slik vi kjenner den vil være ugjenkjennelig

– i følge eksperter og forskere på klima og klimaendringer. 

At Norskekysten er stormfull i vinterhalvåret er intet nytt. Ikke heller at tordenbygene på Østlandet pleier å gjøre seg ganske bemerket i sommermånedene.

Gjennom generasjoner flere hundre år tilbake i tid og frem til nå i dag, har vi lært oss at været er forskjellig fra sted til sted.

Jeg lærte for eksempel av min lærer på barneskolen at tornadoer og skypumper ikke eksisterer i Norge. Det kom ganske enkelt aldri til å skje. 13-14 år senere skulle jeg derimot innse at læreren min tok feil. Tornadoer har for lengst gjort ferdig flere forestillinger i Kongeriket Norge. 

Dette bildet ble tatt utenfor Sørlandskysten, sommeren 2014. Foto: Espen Bierud. 

Men hva er det egentlig som skal til for at vi kan stanse denne utviklingen? Hva må til for at vi skal reagere, å ta klimaforandringene på alvor? 

Hva gjør vi når befolkningen mister alt?

Det siste året, og det året som har fått navnet “Væråret 2014” har vært en tankevekker for mange, og satte nok en liten støkk i mange.

Nedenfor er noen av svært mange hendelser i 2014:

Den 18. januar 2014 brøt det ut en brann i Lærdal, Sogn og Fjordane. 60 bygninger skadd. 42 totalskadd. 270 mennesker ble innlagt på sykehus med røykskader eller andre, alvorlige tilfeller. 

Den 27. januar 2014 brøt det ut en brann i Flatanger, Nord-Trøndelag. 64 bygninger skadd, som også ble det største antallet siden 1945. 

Den 29. januar 2014 brøt det ut en brann på Frøya, Sør-Trøndelag. 700 mennesker ble evakuert. 

Den 2. mai 2014 virvlet en gigantisk skypumpe rundt ved Voldsløkka idrettspark i Oslo.

Den 24. juni 2014 herjer flere, sjeldent store skypumper utenfor Sørlandskysten. 

Den 31. juli 2014 bryter det ut en skogbrann i Sverige. Skogbrannen i Västmanland er den største skogbrannen i Sverige i nyere tid, og ble klassifisert som en nasjonal katastrofe. Brannen varte fra 31. juli til 11. august. Den 11. september ble slokningsarbeidet avsluttet. Etter 43 dager. Brannen krevde ett menneskeliv. 

Den 4. august 2014 får Fosenhalvøya i Trøndelag besøk av den første supercellen noen gang registrert i Norge. Uværet bragte med seg kraftig, kald vind, store hagl og et intenst tordenvær som de eldste innbyggerne aldri hadde sett maken til noen gang. Hendelsen fikk oppmerksomhet både på amerikansk og tysk TV. 

Bildene fra uværet gikk verden rundt. Foto: Siv Annette Langvold. 

I oktober 2014 ble bygder evakuert og hus forsvant på Vestlandet, etter en flom som mange aldri har sett maken til. 

Hva har skjedd? Landskapene er blitt endret. Nabolag har forsvunnet og små bygdesamfunn er blitt utslettet. Folk sitter igjen med en frykt. Frykten for å dø, for å miste alt de eier og har. Vi vet at det kan skje hvor som helst. 

I 2009 satte verdens politikere seg et mål, om å holde oss innenfor 2 graders økning i den globale snittemperatur-økningen innen 2030. 

Vi har nå 15 år igjen, og med de beste og siste prognosene vi har, kommer vi til å stige langt over. Klimaendringer er på vei til et stadie langt utenfor hva vi har kontroll over. Klarer vi ikke å snu endringene NÅ, vil verdensbildet være totalt forandret innen 10 år. 

Tror du klimaendringene vil forandre vår levemåte drastisk de neste 10-15 årene? 

Del med venner på Facebook: 

0 thoughts on “Nå er det snart for sent

  1. Hvis det blir store klimaendringer fremover, så vil det nok gå utover levemåten vår. Men hvis det virkelig er 10-15 år til det er endret, bør vi kanskje forberede oss på det værste. Som jeg alltid gjør, håper på det beste og frykter det værste..

  2. Vibeke Anny Mikalsen: Greia er jo at vi har flere ganger fått sett “worst case scenario” flere steder rundt om i verden. Byer er i ferd med å bli lagt under vann i dette øyeblikk, og vi opplever mer og mer ekstremvær. Se bare på all aktiviteten i Øst-Afrika, Asia, Sørøst-Asia og Øst-Asia. Små øysamfunn er ubeboelige, byer raserte og flere hundretusener dør hvert år.
    Samme situasjon er faktisk i Europa, bare i et mindre “omfang” da det er færre mennesker i vår verdensdel, i tillegg til at vi har bedre bo og leveforhold. Hundretusener døde under hetebølgene i Europa for noen år siden. Skremmende lite oppmerksomhet i media.

  3. Interessant innlegg 🙂 Men forskerne er vel egentlig ikke enige om dette med klima og forurensning, ja, hvorvidt det egentlig er en sammenheng. Ser en på andre planeter, kan vi se de samme forandringene der. Mer uvær og mer storm. Hva om alt dette bare er planetenes syklus? hvem vet ..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *