Thunberg vekker verdens ledere

Svenske Greta Thunberg har inspirert flere av sine jevnaldrende i det som har blitt beskrevet som “Greta Thunberg-effekten” i aviser og sosiale medier.

16-åringen fra Stockholm har gjort seg bemerket verden over med sine frittalende, men velformulerte holdninger rundt klimaendringer.

Blant annet uttalte Storbritannias tidligere miljøminister Michael Gove dette etter å ha blitt gjort oppmerksom på Thunberg:

Michael Gove

“Da jeg hørte på deg, følte jeg stor beundring, men også ansvar og skyld. Jeg er av foreldrenes generasjon, og jeg erkjenner at vi ikke har gjort nok for å ta opp klimaendringer og den miljøkrisen som vi bidro til å skape”.

I august 2019 ble det rapportert om en dobling i antall barnebøker som adresserer klimakrisen, med en tilsvarende økning i salget av slike bøker – alt sammen rettet mot å styrke unge mennesker til å redde planeten. Flere forlag, både i Norden og ute i den store verden har omtalt dette som “Greta Thunberg-effekten”.

I februar 2019 delte Thunberg scene med daværende presidenten for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, hvor han redegjorde for at “I den neste økonomiperioden fra 2021 til 2027 vil hver fjerde Euro brukt i EU-budsjettet gå med til tiltak for å dempe klimaendringene.

I juni 2019 rapporterte svenske jernbaner (SJ) at antallet svensker som tok toget for innenriksreiser hadde steget med 8% mer enn året før, noe som reflekterer økende offentlig bekymring for innflytelsen av flyging på CO2-utslipp som fremheves av Thunbergs avslag på å fly til internasjonale konferanser. Å bli flau eller skamme seg over å ta et fly på grunn av miljøpåvirkningen er blitt beskrevet på sosiale medier som ‘Flyskam’ eller ‘Flygskam’, som de sier over grensa. Sammen med hashtaggen #jagstannarpåmarken, som oversettes som #jegblirpåjorda.

Del videre med venner: 

Leave A Reply